fredag 20 november 2009

Duktig lärare?



Hittade denna lista i det nya numret av Pedagogiska magasinet, jag tycker väl inte direkt att det sammanfattar läraryrket, då allt det läraryrket innefattar aldrig går att komprimera till en lista. Det är dock en bra sammanfattning, om än lite kort, som ger mig inspiration.

Utmärkande för riktigt skickliga lärare är:


· Att de skapar en god miljö för lärande. De är proffsiga på att skapa ett optimalt klassrumsklimat för lärande och har en god relation till eleverna.

· Att de situationsanpassar sin undervisning. De har tillgång till en bred repertoar av undervisningsmetoder, är bra beslutsförfattare och förstår vilka beslut som är viktigast. De kan förutse, planera och improvisera utifrån situationens behov.

· Att de organiserar lärandet både utifrån grupp- och individ perspektiv. De har även ett vitt spektrum av interaktionsstilar och strategier som kan tillämpas för olika elevgrupper.


· Att de noga följer upp och övervakar lärandet. De är bra på att ge relevant feedback samt ställer direkta och specifika frågor för att vägleda elevernas framsteg och kontrollera att de förstår.

· Att de engagerar sig känslomässigt . De genomsyras av positiva känslor för sina elever och sitt arbete samt visar hög respekt för sina elever.

· Att de har höga förväntningar på sina elever . De siktar högre än bara uppnåendemålen samt presenterar regelbundet varierade och lämpliga arbetsuppgifter som är utmanande och engagerande för alla.

· Att de fokuserar mer på djupa kunskaper. De är mindre läroboksstyrda, ställer mer komplexa frågor, fångar upp och vidareutvecklar elevernas idéer.


Hittade dessutom möjligt framtida lektionsmaterial i Pedagogiska magasinet, visserligen riktad i huvudsak mot högstadiet, vilket antagligen går att anpassa efter vilken årskurs man undervisar i. Har dock inte hunnit ta del av materialet ännu så avgör själva om det är bra eller inte. Tävling, övningsmaterial och lärarhandledning finns på www.eco8.se.

1 kommentar:

  1. Hej Hanna,
    jag håller på med ett UR-reportage om ledarskap -läraren/pedagogen och skulle ev. vara intresserad av att göra en intervju med dig. Du får gärna höra av dig till mig: lina.e.johansson@gmx.de
    mvh, Lina

    SvaraRadera